Andere publicaties

Eerste Hulp Bij Schulden (Cahier Schuldenlast 2)


Steeds meer mensen hebben problemen met de betaling van hun schulden. Die mensen zijn naast schuldenaar ook cliënt, klant, werknemer, lid van een organisatie, patiënt. Hoe ga je hier als organisatie, werkgever, hulpverlener mee om? Hoe help je een persoon met schulden? Wat kan een schuldeiser doen? Wat kan een schuldenaar doen? Wat moet je zeker vermijden? En naar wie kan je doorverwijzen voor gepaste hulpverlening? Het cahier Eerste Hulp Bij Schulden biedt een antwoord op deze vragen.

De auteur duidt de belangrijkste begrippen die te maken hebben met schuldenlast en schuldoverlast. Er worden oplossingen voor specifieke schuldproblemen aangereikt. Per thema staan ook heel wat praktische tips, mogelijke acties en instanties om naar door te verwijzen.

Het is in het bijzonder bedoeld voor 'intermediairen' : personen, organisaties, instellingen, brijwilligers...die weliswaar (veelvuldig) geconfronteerd worden met problemen van schuldoverlast maar zelf geen professionele schuldhulpverlener en/of schuldbemiddelaar zijn. Het laat hen toe hun cliënt, patiënt, werknemer, klant... correcte basisinformatie te verschaffen, eerste hulp te verlenen en correct door te verwijzen indien nodig naar andere personen en instellingen.

Ook voor de pers, beleidsmakers en onderwijsinstellingen kan het een nuttige bron van informatie zijn. Het geeft immeers een totaalbeeld op de problematiek van schuldoverlast en schuldinvordering, welke wettelijke regels er hierbij gelden en welke gerechtelijke, buitengerechtelijke en/of sociale hulp en bijstand er bestaat in Vlaanderen en België.

Via uitgeverij Politeia wordt dit boekje verkocht: klik hier om het cahier te kopen en meer informatie.

U kan hier ook al een blik werpen op de inhoudstafel van dit cahier: Eerste Hulp Bij Schulden_inhoudstafel.pdf (pdf, 109 KB).