Klein lettertype instellen Normaal lettertype instellen Groot lettertype instellen
 

Nieuws

Onmisbaar bij financiële educatie van jong en oud: vernieuwde budgetplanner en nieuw stripverhaal


Vernieuwde budgetplanner: hij is er!

Het Vlaams Centrum Schuldenlast heeft opnieuw budgetplanners, het instrument bij uitstek om al de inkomsten en uitgaven, en eventuele schulden, van een huishouden in kaart te brengen. Dit keer koos het VCS ervoor om de budgetplanner in een ander kleedje te stoppen. Het resultaat is hetzelfde principe als voorheen maar met meer oog voor overzicht, eenvoud en duidelijkheid. Alle bestelinformatie vinden jullie op volgend formulier. Klik hierna om dit bestelformulier voor budgetplanner (doc, 653 KB) te downloaden.

In Balans?
 
 
Het Vlaams Centrum Schuldenlast startte enkele jaren geleden met het project In Balans: financiële educatie voor scholen en andere organisaties die met jongeren aan de slag willen. Het project ontstond vanuit de bezorgdheid om de constante stijging van de schuldenproblematiek en vanuit signalen die de nood aan informatie en preventie voor jongeren duidelijk aangeven. Met het project wil het VCS helpen om jongeren voor te bereiden op het aanbod en risico’s van (makkelijk verkrijgbaar) krediet, hen inzicht bieden in de mechanismen van de consumptiemaatschappij en de consumptiedruk die daarvan uitgaat. We willen hen eveneens vaardigheden bijbrengen die hen helpt te budgetteren en assertief als consument te bewegen in de samenleving.    
 
‘In Balans’ biedt de mogelijkheid om op verschillende manieren educatief aan de slag te gaan met jongeren over allerhande facetten die financiële educatie omvat. Aan de hand van een spel, theater, beeldmateriaal, invulboeken, stripverhalen en een budgetplanner kan er gewerkt worden rond onder andere invloed van reclame, budgetplan opstellen, tips om kosten te besparen, verantwoord consumeren, een job zoeken, financieel op eigen benen staan, geld lenen, vakantiejob. De inhoud leunt steeds aan bij de leefwereld van jongeren.
 
Nieuw!
 
‘In Balans’ bevat sinds kort een aantal nieuwigheden:
 
Een nieuw stripverhaal: ‘Dikke Bult!?’
 
 
Vincent is een vlotte jongen van twaalf voor wie er op korte tijd veel gaat veranderen. Hij gaat verhuizen, hij gaat zijn plechtige communie doen, de middelbare school wenkt en… hij wordt stapelverliefd op Noortje.
Hij merkt dat klasgenoten al erg met geld bezig zijn. Ze lenen elkaar zakgeld en kopen leuke spulletjes. Vincent opent zijn eerste bankrekening en ondervindt dat geld een belangrijke rol speelt in alle facetten van het dagelijks leven.
Doelgroep: kinderen en jongeren tussen 11 en 13 jaar.
 
Nieuwe bestelformules en prijzen
Aanvankelijk werd het ‘In Balans’ – materiaal in één pakket aan de man gebracht vooraleer kon bijbesteld worden. Daar komt nu verandering in. Een aantal producten zijn ontwikkeld door het VCS zelf. Deze zijn apart verkrijgbaar volgens bepaalde hoeveelheden. Andere producten zijn ‘ontleend’ bij andere organisaties en blijven aangeboden worden als onderdeel van het ‘In Balans – pakket’.
 
Voor alle praktische en meer inhoudelijke informatie raadpleeg www.in-ba-lans.be. Op deze website kan u ook al een bestelformulier In Balans (doc, 869 KB) downloaden en een bestelformulier voor strips (doc, 661 KB).